Båtbatterier i oversikt

Båtbatterier i oversikt

Du ønsker å informere deg om batterier til båt. Vi forklarer hva som er viktig å vite om batterier og hva som ligger teknisk bak. Denne artikkelen handler hovedsakelig om generell informasjon. I veiledningen finner du spesifikke tips for kjøp av båt-batterier.

  • 1.

    Installasjon og kobling

  • 2.

    Sikkerhet og hus

  • 3.

    Batteri-håndteringssystem

  • 4.

    Overvåking og styring

  • 5.

    Ladere

Installasjon av batteri båt og kobling

Når du installerer ditt batterisystem, bør du være oppmerksom på noen grunnleggende ting. Det viktigste er produsentens spesifikasjoner! Hvis du tar hensyn til de følgende 10 punktene, kan nesten ingenting gå galt!

  • 1.

    Tilstrekkelig luftstrøm er mulig

  • 2.

    Koblingskablene er fest festet

  • 3.

    Kun kompatible kabler med tilstrekkelig tverrsnitt skal brukes

  • 4.

    Den riktige koblingen blir tatt hensyn til (som regel kryssvis)

  • 5.

    Litiumbatteriet har et BMS

  • 6.

    Det bør være en batteribalanser ved seriekobling

  • 7.

    Kablene verken er skadet eller for lange

  • 8.

    Kablene er verken skadet eller for lange for å unngå tap

Populære LiFePO4-batterier

Du finner bestemmelsen av kapasiteten til batteriet ditt på båten i vår guide. Ta gjerne en titt!

Oppbygging av et batterisystem med kretser

Vi anbefaler at du, hvis mulig, bruker et batteri. Kretser har, i tillegg til høyere installasjonskostnader, også andre tekniske ulemper. En viktig forutsetning for kretsen er produsentens spesifikasjon om batteriets egnethet.


Når du kombinerer batterier, kan du øke spenningen eller kapasiteten til batterisystemet. Ved seriekobling øker spenningen. Du kan kombinere to identiske batterier med 12 volt nominell spenning i en seriekobling til et 24 V batterisystem. Ved parallellkobling vil kapasiteten dobles fra 100 Ah / 12 V til 200 Ah / 12 V.

Oppbygging av et batterisystem med kretser

Ulemper ved en seriekobling

En seriekobling av flere batterier er bare så sterk som sitt svakeste ledd. Ulike ladningsnivåer fører til redusert kapasitet og levetid for et batterisystem, noe som forhindres av en balancer. Laderne kan ikke kompensere for dette!

Ulemper ved en parallellkobling

Feil på en enkelt celle kan skade hele parallellkoblingen frem til cellefeil. Årsaken er høye utjevningstrømmer mellom batteriene. Også her: Bruk sikringer eller balanseanordninger, slik at en enkelt defekt battericelle ikke skader alle de andre innen batterisystemet.

Batteribalanser

I litiumbatteriet håndteres balanseringen av cellene av BMS, slik at små forskjeller kan utjevnes. Cellebalansering kan skje aktivt eller passivt. Aktive balanseapparater overfører energi fra celler med høyere ladning til celler med lavere ladning. Passive balanseapparater fungerer derimot som en begrensning av ladningen, slik at alle celler er like sterkt ladet.

Bruksanvisninger for batterier

Du bør ha lest disse instruksene før bruk:

  • 1.

    Vennligst vær oppmerksom på produsentens sikkerhetsanvisninger. Tenk også på sikkerheten til andre.

  • 2.

    Opplad batteriet så snart som mulig etter bruk (ellers er det fare for kapasitetsreduksjon!)

  • 3.

  • 4.

    Vær oppmerksom på riktig lagring og overvintring av batteriet ditt.

  • 5.

  • 6.

    Pass på at litium-ion-batteriet ditt er beskyttet av et BMS!

  • 7.

    Vær oppmerksom på et passende installasjonssted eller en sikker plassering for batteriet ditt

  • 8.

    Bruk helst bare batterier av samme modell, alder og ladetilstand i en batterikobling

Sikkerhet for batterier

Hos oss finner du utelukkende litium-ion-batterier eller VLRA-batterier. Begge er vedlikeholdsfrie og lekkasjesikre. Batteriene kan derfor installeres uavhengig av plassering. Disse batteriene er sammenlignet med andre åpne batterityper eller bensin, svært sikre.


Du bør alltid følge sikkerhetsanvisningene fra produsenten. Sikkerhetsrisikoer oppstår hovedsakelig ved feilbehandling eller grov uaktsomhet. Dette kan for eksempel være feil installasjon, feil lading, fysisk påvirkning, åpen ild eller kortslutning.


Feil installasjon eller lading med upassende lader kan skade E-motoren og batteriet. For høye strømmer fra laderen kan føre til oppvarming av batteriet og redusert levetid. I alvorlige tilfeller kan dette føre til brann- eller eksplosjonsfare. Vær oppmerksom på kompatible komponenter ved kjøp for å unngå visse risikoer.

Sikkerhet for batterier

Batterihus

Huset beskytter battericeller mot miljøpåvirkninger, og for båter bør husene være minst sprutsikre eller vanntette. Standardmaterialet for batterihus er lett ABS-plast. Dette er robust, vær- og aldringsbestandig, og derfor optimalt egnet. Noen produsenter av spesielt høykvalitets batterisystemer, med delvis høy kapasitet, bruker rustfritt stål eller aluminiumslegeringer.


Batterier som ikke primært er designet for båtbruk, har ofte ikke høy IP-beskyttelse. Solcellelagre sammenlignet med båt-batterier er verken spesielt støvbeskyttede eller vanntette. Hvis du vil bruke disse batteriene, må de installeres på et vanntett sted. Alternativt kan du bruke et batterihus.

Batteri-håndteringssystem

Et batteri-håndteringssystem (BMS) beskytter litiumbatteriene mot farer og skader, samt andre sikkerhetsrisikoer. Av denne grunn anbefaler vi alltid å bruke et BMS med litiumbatterier. Litium-ion-celler er spesielt utsatt for over- og dyputlading.

Skader og farer ved batterier

Ved å forlate det anbefalte spenningsområdet fra produsenten, kan det føre til kortslutning og ødeleggelse av cellen. En annen viktig funksjon er balansering av cellespenningsnivåene. Temperaturovervåkning og lastbegrensning sørger for at strømmen blir brutt i alvorlige tilfeller. Batteriet kan dermed ikke ta skade, og farer som branner eller eksplosjoner vil bli forhindret.

Andre funksjoner av et BMS kan være:

  • 1.

    Temperaturovervåking

  • 2.

    Overbelastningsbeskyttelse

  • 3.

    Strømbeskyttelse mot for høye strømmer

  • 4.

    Kommunikasjon mellom battericeller og omborddatamaskin

  • 5.

    Kortslutningsbeskyttelse

  • 6.

    Historikkopiering (viktig for garanti)

  • 7.

    Dyp-utladingsbeskyttelse

Hvilken batteri bør du velge?

Vær derfor oppmerksom på at når du velger moderne litiumteknologi, må batteriet være beskyttet av et BMS. Litium-ion-batterier uten BMS er uansett en sjelden unntak. Vi påpeker særskilt unntak.

Hvilken batteri bør du velge?

Overvåking og styring av batteriet

Viktige nøkkelverdier som skal overvåkes:

  • 1.

    Spenning av batteriet (lading og drift)

  • 2.

    Batteristatus

  • 3.

    Batteritemperatur under lading

Batteriets ladetilstand

Som regel er det viktig å kunne lese av gjenværende kapasitet på batteriet og ha sikkerhet om gjenværende rekkevidde. Ofte er det en LED-skjerm på den elektriske utenbordsmotoren. Dette er vanligvis ikke veldig nøyaktig, men er som regel helt tilstrekkelig. En batterimonitor viser deg ladetilstanden litt mer nøyaktig.

Batterispenning

Spenningen er den viktigste parameteren, da ladestanden kan bestemmes ut fra den. På mange skjermer vises den relevante ladestanden direkte og ikke spenningen til batteriet. På batterimonitorer eller borddatamaskiner er spenningen en standardverdi. På ladere vises batterispenningen alltid under lading.

Lade- og utladingsstrøm

Lade strømmen styres av laderen. Mange ladere tilbyr muligheten til å vise den aktuelle lade strømmen. Basert på lade strømmen og lade spenningen kan også lade effekten bestemmes (V*Ah = Wh). Jo høyere lade strøm, desto høyere effekter ved opplading og ladehastighet for batteriet.


Du bør alltid passe på at batteriet tåler lade strømmen. Hvis ikke, kan det føre til kapasitets tap og til og med ødeleggelse av batteriet. Det samme gjelder for utladings strømmen. Basert på utladings strømmen og lade nivået kan gjenværende kjøretid beregnes.

Visning av gjenværende kjøretid

Gjenværende kjøretid kan relativt enkelt beregnes. Hvis du måler det nåværende strømforbruket og kjenner den nyttige kapasiteten til batteriet, kan du beregne gjenværende kjøretid. Gjenværende rekkevidde kan også beregnes basert på den nåværende hastigheten og gjenværende kjøretid. Siden begge verdiene ikke kan måles direkte, vises de heller ikke som standard på motorvisninger og datamaskiner om bord.

Temperatur under lading av batteriet

En ofte overvåket parameter er temperaturen på batteriet under lading. Temperaturen skal ikke overstige omtrent 55 ° C, da det ellers kan bli skadet. Faren oppstår vanligvis bare ved hurtigladere eller for høye ladestrommer. Vi anbefaler derfor alltid en passende lader.

Temperatur under drift

Batteriets temperatur under drift bør heller ikke være for høy eller for lav. En temperatur på 20° C er ideell. En overopphetingsbeskyttelse er på ingen måte standardutstyr for batterier. Så lenge du bruker batteriet ditt riktig og bruker en passende lader, vil dette sannsynligvis aldri bli relevant.

Temperatur under drift

Lagring og overvintering av batteriet

Hvordan du best lagrer eller overvinter batteriet, varierer litt avhengig av batteritype. AGM, gel og litium-batterier kan vanligvis overvintres på båten. Kalde temperaturer skader dem ikke takket være lav selvutlading. Bare under -20 °C kan batteriene ta skade, da elektrolyttene kan fryse etter hvert.

Lagring og overvintring av blybatterier

Blybatterier (AGM- og gelbatterier) bør lagres i en helt ladet tilstand. Du bør koble fra batteriene og, hvis mulig, koble dem til en lader med vedlikeholdslading. Hvis dette ikke er mulig, anbefaler vi å sjekke ladningsnivået på batteriet og eventuelt lade det. Vær oppmerksom på den anbefalte utladningssluttspenningen fra produsenten.

Lagring og overvinting av litiumbatterier

Litium-ion-batterier bør lagres best med en ladningsstand på 50 – 75 %. Også litium-ion-batterier bør kobles fra, men på ingen måte kobles til en lader med vedlikeholdslading. På grunn av den svært lave selvutladningen bør batteriet overleve hele vinteren. Du kan imidlertid etter noen måneder sjekke ladningsnivået på batteriet ditt for å unngå dyputlading.

Lader batteri båt

Batteriladerne skiller seg ut basert på lademetoder, spenningsområde og ladeeffekt. Teoretisk sett oppfyller alle de forskjellige lademetodene det samme formålet og kan brukes for alle batterityper. Siden disse har forskjellige egenskaper, er imidlertid ikke alle lademetoder ideelt egnet for alle batterityper. En spesiell risiko er for høy ladeeffekt og en påfølgende, kraftig temperaturøkning i batteriet.

lader batteri båt

Alltid en kompatibel lader for batteriet!

Vi anbefaler derfor kun kompatible ladere for ditt batterisystem. Slik får du langvarig glede av batteriet ditt! Vil du lade batteriet ditt på båten og vet ikke hvordan? Bestemmelsen av kapasiteten til et batteri finner du for øvrig i vår guide.

Alltid en kompatibel lader for batteriet!

Dine fordeler med greenboatsolutions

enkelt.
Få færre klikk og spar mye tid og stress!
raskt.
Du vil motta et resultat innen 5 minutter.
sammenlignbar.

De sammenligner nesten 600 forskjellige E-motorer.

gjennomsiktig.

Du har mer enn 30 produsenter i oversikten.

contact image