Elektriske båter - alt du trenger å vite

Elektriske båter - alt du trenger å vite

Hva bør man være oppmerksom på ved kjøp av en elektromotor? Elektromotorer bruker den nyeste teknologien. Vi gir deg en oversikt over de viktigste temaene rundt båten din. Før vi går i dybden, begynner vi med noen korte informasjoner om båttyper og skrogformer.

Skrogformer på båter

Generelt skilles det mellom fortrengere og glidere når det gjelder båtskrog. En fortrenger er en båt som permanent fortrenger akkurat så mye vann som den veier. Ingen fortrenger kan overskride skrogfarten, altså overhale bølgen som er skapt av baugen med akterenden.

Skrogformer på båter

I hvilemodus og ved lav hastighet er hver båt en fortrenger. En glider løfter seg takket være skrogformen ved økende hastighet fra vannet. En glatt, langstrakt skrog og en bred hekk er fordelaktig. Når skrogfarten overskrides betydelig, forsvinner også vannmotstanden etter at den er løftet ut av vannet.

Effekten av din elektriske motor

Hvor mye kraft trenger båten min?

Vekten av båten din (fortrengning) er avgjørende for dimensjoneringen av E-motoren. Kort sagt: Jo tyngre båten din er, desto mer kraft trenger motoren din. Det er viktig at du også er forberedt på dårlige værforhold. Sterk strøm og høye bølger bør ikke være et problem for deg.

Hvor mye kraft trenger båten min?

Hvor tungt er båten min?

Hvis det er vanskelig for deg å vurdere vekten av båten nøyaktig, er det best å ta utgangspunkt i «verste fall». Så kalkuler med personer og last. Oppgi vekten litt høyere for sikkerhets skyld, for å sikre god manøvrerbarhet og marsjfart med båten din.

Bestemmelse av ytelse

Ved en fortrenger antar vi 2kW per tonn båtvekt. Du multipliserer båtens vekt (i tonn) med 2 og får den tilsvarende ytelsen. For hver person kalkulerer vi vanligvis med 75kg og regner for ytterligere last med 50kg.

Et eksempel på beregning

Den tomme vekten av båten på bildet nedenfor er 1.000 kg. I vårt tilfelle kjører vi maksimalt med 2 voksne og regner med ytterligere 50 kg for et lite barn, mat, drikke og anker. Totalt er båtens vekt 1.200 kg. Med faktor 2 multiplisert får vi nødvendig motorkraft på 2,4 kW for vår elektriske utenbordsmotor.

Båtførerbevis nødvendig fra 7,5 kW

Hvis du har båtførerbevis, kan du enkelt hoppe over avsnittet. Hvis ikke, bør du holde deg til retningslinjen om maksimalt 15 hk, som du kan kjøre uten førerkort.

Fra 01.01.2023 gjelder en maksimal elektrisk effekt på 7,5 kW (rundt 10 hk) for kjøring uten førerkort. En elektromotor med 11 kW (~15 hk) krever førerkort!

Hvilke motorer passer?

Avhengig av ytelse er forskjellige produsenter relevante for deg. I eksempelet ovenfor ville for eksempel en hekkmotor fra Minn Kota eller en utenbordsmotor fra Torqeedo passe veldig godt. For å sammenligne alle de mer enn 20 forskjellige produsentene, anbefaler vi å bruke vår produktfinner!

Ytelse på glidende båter

En glidende båt er i stand til å løfte seg ut av vannet og gli ved økende hastighet. Her overskrides skrothastigheten betydelig. For å gli kreves det en betydelig høyere motorytelse. I vår digitale rådgiver beregner vi en omtrentlig motorytelse for din glidende båt.

Ytelse på glidende båter

Bensinmotor vs. Elektromotor

Har du hatt en bensinmotor til nå? Trenger jeg en sterkere motor? Ikke bekymre deg: E-motorer er mer effektive og ofte kraftigere ved lavere turtall. Avhengig av E-motoren er det til og med tilgjengelig trinnløs hastighetsregulering.


Du kan beregne en lignende ytelse for E-motoren. På forhånd anbefaler vi at du bruker vår digitale rådgivning. Ofte blir bensinmotorer overdimensjonert, og du bruker for mye penger ved kjøp.


Få all informasjon om elektromotoren og den nødvendige ytelsen? Vi går videre med hastigheten og deretter med strømforbruket. Er det verdt å kjøre med en elektromotor eller ikke?!

Hastighet

Hvor raskt kan jeg kjøre med min elektriske motor? Har denne mindre skyvekraft enn min forbrenningsmotor? Vi avklarer myten om hastighet:

Hva avhenger hastigheten av?

Hastigheten avhenger av din individuelle båt og mye mindre av motoren enn du tror! Så det spiller ingen rolle om du har en forbrenningsmotor eller en ren elektrisk motor om bord. En elektrisk motor kan få en glidende båt med tilsvarende effekt opp til samme hastighet som en forbrenningsmotor med samme nominelle effekt ville gjort.


Hvis du har en båt med en skrogform som er egnet for glidning og har montert en tilstrekkelig kraftig motor, kan du selvfølgelig også oppnå glidende fart med båten din. Du bør imidlertid ikke glemme: Ved høye hastigheter er energibehovet også veldig høyt, men mer om det senere.

Vannlinjelengden på båten din

Hva er vannlinjelengden og hva brukes den til? Med vannlinjelengden kan du gi en omtrentlig vurdering av den forventede hastigheten til båten din. Jo større den er, desto høyere er også båtens skroghastighet.


Denne opplysningen er grunnleggende interessant for deg, men spiller bare en sekundær rolle ved valg av motor. For planende båter er vannlinjelengden viktig for beregning av minimumseffekt! Du kan lese mer om spesialtilfellet planende båt her.

Hastighet på glidende båter

Overgangen til glidende fart skjer ved ca. 2,8 ganger skrogets hastighet, noe som selvfølgelig varierer avhengig av båten. Derfor kommer båter med lavere skroghastighet også raskere inn i glidemodus.

hastighet på glidende båter

Den maksimale hastigheten til en glider er begrenset av drivkraften og luftmotstanden. Denne øker med økende hastighet og fører etter hvert til at båtens skrog løfter seg. Båten mister kontakten med vannet, noe som absolutt bør unngås.

Bristing av lydmuren

Overgangen fra fortrengeren til glidende fart kan sammenlignes med å bryte lydmuren med et fly. På båten overhaler akterenden sin egen baugbølge. Det er likt med flyet. I flukt bryter det den selvfremkalte lydsaken.

Blanding av fortrenger og glider

I tillegg er det skrogene til halvgliderne. Halvglidere er i stand til å "kjøre opp" på bølgen foran dem og delvis overhale den. Slik kan de oppnå høyere hastigheter på 2 til 2,5 ganger skrogshastigheten.


De kan imidlertid ikke helt gå over til glidende fart. Ideen bak konseptet med halvglider-skrog er at høyere hastigheter kan oppnås med samme energiforbruk.

Raskere enn politiet tillater

Den nåværende verdensrekorden for den raskeste elektriske båten er 142,6 km/t. Hastigheten er oppnådd med en spesialbygd båt på en testbane. Men det produseres også elektriske båter i serie som kan nå nesten 50 knop, altså 92,6 km/t.


Som du ser, kan du også kjøre raskere med en elektromotor enn politiet tillater. For lengre båtturer anbefales imidlertid en moderat hastighet. I tillegg gjelder selvfølgelig også hastighetskravene på vannene, som vi selvsagt anbefaler å overholde.

Strømforbruk

For å doble hastigheten kreves omtrent åtte ganger så mye effekt. Derfor anbefales det spesielt for elektromotorer å være oppmerksom på en økonomisk hastighet, slik at en lengre kjøretid oppnås. Som regel ligger denne til og med over fartsgrensen.

Avhengig av skrogformen

Strømforbruket avhenger blant annet av skrogformen. Det skilles mellom fortrengningsfart, halvglider og glider. I fortrengningsfart kreves det minst strøm. For husbåter kan man allerede kjøre autonomt her.

Eksempel på beregning

0,5 kW per tonn båtvekt er ofte tilstrekkelig for å få en båt opp til 70 % av skrogets hastighet. Opptil ca. 80 % av skrogets hastighet er strømbehovet relativt lavt. Deretter øker forbruket betydelig.

Eksponentiell forbruk

Når du åpner gasshåndtaket over 80% av skrogets hastighet, vil din fortrengningsbåt bare bli ubetydelig raskere, men bruke eksponentielt mer strøm. Hvis du har en glidende båt, bør du enten kjøre i fortrengningsfart eller glidende fart. Halvglidende fart er veldig uøkonomisk.

Beregning

Hva betyr eksponentielt? For å doble hastigheten, kreves den tredje potensen. Regning: 2x2x2 = 8. For å akselerere fra 10 km/t til 20 km/t, brukes det 8 ganger så mye energi.


Prinsippet er det samme for forbrenningsmotorer og elektromotorer, derfor bør man sørge for tilstrekkelig drivstoff for forbrenningsmotoren og en tilstrekkelig stor batteri for elektromotoren.

Hva skjer ved halvgleiterkjøring?

Hvis båten din ikke er egnet for å gli, eller motorens kraft ikke er tilstrekkelig, kan du ikke overvinne baugbølgen og skyver den foran deg. En høy baugbølge hoper seg opp foran båten og gir stor motstand. Dette fører til at mye energi går tapt, og båten din blir bare ubetydelig raskere.

Strømforbruk ved halvledere

Strømforbruket øker også kraftig, og rekkevidde/kjøretid synker ekstremt. I tillegg blir motoren og batterisystemet sterkt belastet. Dette kan begrense levetiden. I tillegg forstyrrer du med en stor bølge andre båtfolk og vannsportutøvere og kan skade strandbeskyttelsen.

Kjøretid og kapasitet

Den maksimale kjøretiden avhenger av batterikapasiteten. Jo lenger du ønsker å kjøre, desto mer energi trenger du. Med et tomt batteri kan du bare bli trukket av andre båter til den nærmeste havnen.

Kjøretid og kapasitet

For å snakke av egen erfaring: de fleste båtseiere er veldig hjelpsomme og liker å hjelpe. For sikkerhets skyld kan et langt tau om bord ikke skade. Men det må også være en båt i nærheten først. Derfor: Bedre for mye kapasitet enn for lite.

Beregning av kapasitet

Kjøretiden avhenger av kjørestilen din! For maksimal forbruk multipliserer du effekten til motoren din med kjøretiden. Ved 4 kW og 2 timers kjøring, må du ha et 8kWh batteri om bord.


Merk: Du kjører vanligvis ikke direkte med full kraft over innsjøen. Vanligvis kjører du med økonomisk hastighet. (Også her: Unntak bekrefter regelen)

økonomisk hastighet

Hva er den økonomiske hastigheten? Denne er mer effektiv og energibesparende. Den utgjør omtrent 70% av maksimal hastighet. Ofte er hastigheten likevel fortsatt betydelig raskere enn det som er tillatt på de fleste vannveier og vassdrag i Tyskland.

økonomisk hastighet

Hvor lenge kjører båtmotoren min elektrisk

Ofte blir ikke hele batteriet brukt på en dagstur på ~8 timer. Vanligvis ankrer man under turen for å få litt sol eller for å bade. Så husk alltid å ta hensyn til maksimal kjøretid. Batteriet er her alfa og omega.

Effektiv kapasitet

Vi kalkulerer alltid den effektive kapasiteten i beregningen. Det er energien som faktisk kan hentes fra batterisystemet. Når det gjelder oppgitt kjøretid, anbefaler vi derfor å planlegge med litt sikkerhet.


I våre inndata beregner vi den nødvendige kapasiteten for deg.

Optimal ruteplanlegging

Spesielt på en lengre tur vil du ikke bli ubehagelig overrasket. Et annet tips: Det er nyttig å legge de planlagte rutene langs havner eller kaier med strømforsyning. Det gjør selvfølgelig en stor forskjell om du ønsker å seile med båten din på en avslappet og rolig måte, eller om du vil kjøre relativt raskt.

Optimal ruteplanlegging

Det har også betydning om du seiler i motorkraft eller eier en båt som du kan og ønsker å oppnå planing med. Først og fremst avhenger dette individuelt av båten din, spesielt skrogets form, men sekundært spiller motoreffekten en veldig stor rolle.


Hvis båten din ikke har tilstrekkelig motoreffekt, kan den ikke oppnå planing. Den nødvendige effekten er mange ganger høyere enn det som kreves for normal motorkraft og god manøvrerbarhet.

Elektrisk hjelpemotor

I stedet for å ha en ren drivmotor om bord, bruker mange en elektromotor for korte avstander og ved økonomisk kjøring.


Hvis du derfor bare bruker elektrisk drift som hjelpemotor, trenger du mindre effekt. Dette gjelder ofte når du bare ønsker å forlate havnen eller generelt bare er ute en kort stund. Da er en motor med lavere motoreffekt tilstrekkelig, for eksempel rundt 1 kW per tonn båtvekt.

Fordeler med en optimal elektrisk motor for båt

Med en motor med lavere effekt kan du spare penger og fortsatt få den elektriske drivlinjen som passer for deg. Dette kan spesielt være tilfelle for seilbåter, for å komme fra kaien ut på innsjøen. Deretter tar vinden deg over innsjøen. I stille vær kan du fortsatt bruke E-motoren og kjøre tilbake til kaien.

Hvor ofte kjører du med elektromotoren?

Avhengig av hvor ofte du kjører, påvirker det hvilken type batteri vi anbefaler. Ved hyppig bruk er litium-ion-batterier den mest passende batteritypen. Dette skyldes hovedsakelig lang levetid. Litium-batterier er betydelig lettere og derfor det beste valget for glidbåter.


For mindre til mellomstore batteriesystemer og ved normal kjørefrekvens anbefaler vi vanligvis AGM-batterier. AGM-batterier er betydelig rimeligere. I tillegg har de en lavere vekt. En detaljert sammenligning av batteritypene finner du imidlertid i kapittel 3 av veiledningen.

Hvor ofte kjører du med elektromotoren?

Dine fordeler med greenboatsolutions

enkelt.
Få færre klikk og spar mye tid og stress!
raskt.
Du vil motta et resultat innen 5 minutter.
sammenlignbar.

De sammenligner nesten 600 forskjellige E-motorer.

gjennomsiktig.

Du har mer enn 30 produsenter i oversikten.

contact image