10 bruksanvisninger for båt-batterier
Riktig håndtering av batterier er ved første øyekast en kunst i seg selv. Det er mange viktige punkter å ta hensyn til for at batterisystemet ditt skal vare så lenge som mulig. Ved feil håndtering kan systemet allerede i løpet av en sesong miste betydelig ytelse.
For å forhindre dette, viser vi deg de viktigste tipsene du bør vite om håndtering av batterier. Du vil se at de fleste punktene er grunnleggende, og allerede ved kjøp av godt kompatible komponenter unngår du mange risikoer.
- Vær oppmerksom på produsentens sikkerhetsanvisninger!
- Pass på at du bruker en passende lader for å lade batteriet.
- Lad batteriet så snart som mulig etter bruk.
- Pass på at litium-ion-batteriet ditt er beskyttet av et BMS!
- Vær oppmerksom på et passende installasjonssted eller en sikker plassering for batteriet ditt.
- Bruk kun passende kabler for tilkobling og fest dem forsiktig.
- Utfør jevnlig en ladningsbalansering mellom flere batterier hvis du bruker en krets med flere batterier.
- Bruk helst bare batterier av samme modell, alder og ladetilstand i en batterikrets.
- Vær oppmerksom på riktig lagring og vinterlagring av batteriet ditt.
- Overvåk jevnlig batteriets nøkkelverdier.
Sikkerhetsinformasjon for batterier
Sikkerhets- og bruksanvisningene bør selvfølgelig alltid følges. Dette er ikke bare viktig for din egen sikkerhet, men også for sikkerheten til andre. Ved feil bruk kan det hende at du ikke har noen eller bare begrensede garantikrav mot produsenten.
Du finner instruksjonene og betingelsene på de enkelte detaljsidene for batteriene.
Egnet lader
Bruk kun ladere som er egnet for batteriet ditt og den aktuelle tilkoblingen. Hvis en strømtilkobling i havnen ikke er designet for dette, vil sikringen gå. Hvis du lader litium-ion-batterier med feil enhet, kan dette føre til kapasitetsreduksjoner!
Det er imidlertid mye farligere å lade et blybatteri feil. Ved for høye ladestrommer kan batteriet bli sterkt oppvarmet, og det dannes mer hydrogen i batteriet. Dette kan i ekstreme tilfeller føre til høy brann- og eksplosjonsfare, for ikke å nevne kapasitetsreduksjonen av batteriet.
Du bør lade batteriet ditt så snart som mulig etter bruk.
Rask opplading
Lithium-ion-batterier tåler ikke vedvarende dyp utlading, fordi battericellene kan bli irreparabelt ødelagt. Derfor er lithium-ion-batteriene også beskyttet mot dyp utlading av et BMS. BMS-en sørger for at det alltid er litt restenergi igjen i batteriet, slik at du er på den sikre siden.
Ikke vent i flere uker eller måneder i en dypt utladdet tilstand (over 90% utlading), ellers kan det føre til kapasitetsreduksjon. AGM-batterier kan du trygt lade helt opp. Lithium-batteriene trives best mellom 50 og 80 % ladetilstand.
BMS
Lithium-ion batterier må alltid beskyttes av et batteristyringssystem (BMS), da de ellers raskt kan miste kapasitet eller skape sikkerhetsrisikoer. I batteriene vi anbefaler, er det alltid et BMS integrert.
-
-
Kortslutningsbeskyttelse
-
Historikkopiering (viktig for garanti)
-
-
Balansere cellene
-
Temperaturovervåking
-
Strømbegrensning mot høye strømmer
-
Kommunikasjon mellom battericeller og omborddatamaskin
Lithium-ion celler er spesielt utsatt for over- og dyputlading. Når den angitte spenningsområdet fra produsenten overskrides, kan dette raskt føre til total svikt av den enkelte cellen. Ved dyputlading av en celle under f.eks. 1,5 V dannes det kobberbroer. Ved ny lading fører disse til kortslutning og dermed til ødeleggelse av cellen.
En annen viktig funksjon av BMS er å balansere cellespennene. En temperaturovervåking og en lastbegrensning sørger for at strømmen i en nødsituasjon blir brutt. Batteriet kan dermed ikke ta skade, og farer som branner eller eksplosjoner blir forhindret.
Egnede kabler
Kablene bør ha en tilstrekkelig stor tverrsnitt for bruken. Det er best å bruke kabler direkte fra motor-/batterileverandøren. Disse bør vanligvis være inkludert i leveransen. Selvfølgelig bør du ikke bruke skadede kabler.
Videre er det viktig at du bruker kabler med samme tverrsnitt og identisk lengde, spesielt ved parallellkobling. Ulike kabler påvirker motstanden, noe som kan føre til redusert levetid eller lavere kapasitet.
Lagring og overvintring av batterier
AGM-, gel- og litium-ion-batterier kan vanligvis overvintre i båten, da de kalde temperaturene i Tyskland ikke skader dem. Bare under -20 °C kan batteriene ta skade, da elektrolyttene kan fryse.
Batterier tåler ikke varig varme. Derimot er lave temperaturer godt egnet, så lenge de ligger over -20 °C, da selvutladingen reduseres.
Lagring av AGM- og gelbatterier
Lagre blybatterier helst i full ladetilstand.
AGM- og gelbatterier bør lagres i en helt oppladet tilstand. Du bør alltid koble fra batteriene og, hvis mulig, koble dem til en lader med vedlikeholdslading. Batteriet vil dermed bli fulladet med jevne mellomrom.
Hvis dette ikke er mulig, anbefales det å sjekke ladningsnivået på batteriet etter 2-3 måneder og eventuelt lade det opp. Det er best å følge produsentens anbefalte utladningssluttspenning. Hvis utladningen er minimal, kan man i fremtiden unngå dette eller øke intervallene for sjekk.
Lagring av litiumionebatterier
Oppbevar litiumionebatterier helst ikke i full ladetilstand. 50-80% er ideelt.
Lithium-ion-batterier bør helst ikke lagres i fulladet tilstand. Det beste er en ladetilstand på 50 – 80 %. Også lithium-ion-batterier bør kobles fra, men de må absolutt ikke kobles til en lader med vedlikeholdslading.
På grunn av den svært lave selvutladningen per måned, bør batteriet klare hele vinteren. Du kan imidlertid etter noen måneder sjekke ladetilstanden til batteriet ditt for å unngå dyputlading. Det er best å følge produsentens anbefalte utladningssluttspenning.
Hvis lave temperaturer under -20° C er til stede, bør batteriet tas av hvis mulig, da elektrolyttene kan fryse.
-
Lade- und Entladeströme
-
Batteristatus
-
Batteritemperatur under lading og drift
-
Spenning av batteriet under lading og i drift
Ladezustand
En indikator på motoren eller en separat batterimonitor viser deg ladezustanden til batteriet. Verdiene måles via spenningen og er tilstrekkelige, selv om de kan være noe unøyaktige. Monitorene er, avhengig av produsent og modell, til og med integrert i batteriet eller i elektromotoren.
Som bruker har du fordelen av å være betydelig sikrere under kjøringen. Ingen usikkerhet om den nåværende batteristatusen og ingen uventet stopp.
Batterispenning
Spenningen er sannsynligvis den viktigste nøkkelverdien til et batteri. Basert på spenningen kan ladestanden bestemmes. Når batteriet er fulladet, ligger den målbare spenningen over nominell spenning, nemlig ved ladningssluttspenningen. Når batteriet er "tomt", er det bare utladningssluttspenningen som er til stede.
Overvåkning av spenningen til et batteri og overvåkning av ladestanden er alltid nært knyttet sammen.
Hvis et batteri blir for dypt utladet eller overbelastet, er dette skadelig for batteriet.
Lade- og utladingsstrøm
Ladestømmen styres av laderen. Mange ladere tilbyr muligheten til å vise den aktuelle ladestømmen. Basert på ladestømmen og ladingspenningen kan også ladeeffekten bestemmes (V*Ah = Wh). Jo høyere ladestøm, desto høyere også ladeeffekten og ladingshastigheten til batteriet.
Du bør alltid passe på at batteriet tåler ladestømmen. Hvis ikke, kan det føre til kapasitetsreduksjoner eller til og med ødeleggelse av batteriet. Det samme gjelder for utladningsstrømmen. Denne kan enten overvåkes direkte på forbrukeren, eller ved hjelp av shunt og en batterivakt eller bordcomputer.
Gjenværende kjøretid
Gjenværende kjøretid kan relativt enkelt beregnes. Hvis du måler det nåværende strømforbruket og kjenner gjenværende kapasitet på batteriet, kan du beregne gjenværende kjøretid ved hjelp av en enkel proporsjon. Gjenværende rekkevidde kan også beregnes basert på nåværende hastighet og gjenværende kjøretid.
Temperatur under lading
Temperaturen må ikke overstige en viss verdi (ca. 55 ° C) under lading for å unngå skade på batteriet. Faren oppstår vanligvis bare ved hurtigladere eller når ladestrommene er for høye for batteriet, eller når omgivelsestemperaturen er veldig høy.
Batteriets temperatur under drift
Batteriets temperatur under drift bør heller ikke være for høy eller for lav. En ideell temperatur er 20° C. For noen litium-ion-batterier tilbyr BMS en overopphetingsbeskyttelse. Ved overskridelse av temperaturen blir spenningsutgangene stengt av, og et feilsignal vises. Batteriet kan først settes i drift igjen når en ukritisk batteritemperatur er nådd. Det samme gjelder for en for lav temperatur.
AGM- og gelbatterier har egentlig aldri integrert dette. Du kan selvfølgelig utvide dette med en temperatursensor og en krets for automatisk avstengning ved nådd kritisk temperatur.
Informasjon for oppsett av en egen batteribank
Lastbalansering
Når flere batterier er koblet i serie eller parallelt, må det sikres at spenningen eller kapasiteten i de enkelte batteriene forblir lik. Videre bør kun like batterimodeller brukes i en krets.
Ved forskjellige batterier kan det raskt oppstå problemer, avhengig av hvor mye batteriene skiller seg fra hverandre. I alle tilfeller vil imidlertid levetiden til batteriene reduseres.
Bruk av samme batterier ved oppbygging av en krets
Bruk helst bare batterier av samme modell, alder og ladetilstand. I alle de nevnte tilfellene kan det oppstå betydelige tap av kapasitet og levetid, avhengig av hvor store forskjellene mellom batteriene er.
Årsaken er at batterier blir belastet ulikt. Hvis du vil være på den sikre siden, bør du ikke ta noen sjanser her.
Dine fordeler med greenboatsolutions
De sammenligner nesten 600 forskjellige E-motorer.
Du har mer enn 30 produsenter i oversikten.