Motortyper på båter

1.1 Motortyper på båter

Hvilken elektromotor for båten?

Det finnes forskjellige motortyper for båten, og alle har fordeler og ulemper. Motoren avhenger hovedsakelig av båten din. En oppgradering til moderne teknologi med en E-motor er nesten alltid mulig. Vi forteller deg hva du må være oppmerksom på, god lesning!

  • Utebordsmotor

  • Elektriske båtmotorer

  • Innenbordmotor

  • Podmotor

  • Saildrive

  • Bugmotor

  • Rotérbar podmotor

Motortyper på båter generelt

Utenbordsmotor og innenbordsmotor er de mest brukte motortypene. Baugmotorer brukes ofte av fiskere for korte avstander. Seilbåter og seil-yachter drives derimot ofte av en flensmotor, Saildrive eller undervannsmotor.

Montering av elektromotor

Vi kunne gjøre det enkelt for oss og si: Vennligst følg produsentens instruksjoner ved montering! Dette bør du absolutt ta hensyn til. Vi ønsker ikke at du skal skade båten din, den nye motoren eller i verste fall deg selv!

Montering av elektromotor

Tips og anbefalinger for en båt med elektromotor

Du trenger passende utstyr for montering, avhengig av størrelsen og vekten på motoren din. Hvis du gjør grove feil under monteringen, risikerer du å skade båten din alvorlig. Vårt tips: Søk etter en båtbygger i god tid før sesongstart, slik at du kan få båten raskt i vannet om våren for å ta den første elektriske turen.

Elektrisk utenbords motor

Utebordmotorer er spesielt utbredt på mindre båter og joller opp til 15 hk, men brukes selvfølgelig også på større sportsbåter eller husbåter. Komponentene elektrisk motor, drivaksel og eventuelt girkasse er bygget inn i et hus. Betjening kan skje på båtmotoren via en styrestang eller ratt og fjernkontroll for gass.

Elektrisk utenbords motor

Fordeler og ulemper med påhengsmotorer

Utebordmotorer er enkle å (de-)montere. De er betydelig mer fleksible og kan tas av etter turen eller for vinterlagring. Ulempen er at utebordmotorer oftere blir stjålet. Ingen grunn til bekymring: Det finnes, i tillegg til demontering, andre måter å sikre motoren mot tyveri!

Montering av elektrisk utenbordsmotor

Hvordan monteres en påhengsmotor?

Monteringen av en påhengsmotor skjer enkelt på motorplaten, som befinner seg på akterspeilet av båten. Festingen skjer ved hjelp av klemmeskruer eller bolter. Avhengig av vekten på motoren er dette, spesielt for motorer under 11kW (15HK), enkelt og kan vanligvis utføres av en lekperson.

Det kommer an på vekten!


Størrelse og vekt varierer avhengig av utenbordsmotor fra 2,2 kg til 470 kg. For de større modellene anbefales det å bruke løfteutstyr som for eksempel en kran på grunn av den høyere vekten. Du kan også engasjere en tjenesteleverandør for installasjonen.


Når du anskaffer en utenbordsmotor, bør du uansett være oppmerksom på riktig aksellengde!

Elektrisk innbordsmotor

En akselinstallasjon består av en motor som er fast montert i skroget på båten. Motoren driver en stiv aksel som har en propell festet til seg. Betjeningen skjer via fjernkontroll og styringen overtas av et ror som er plassert bak propellen og styres med et ratt.


Monteringen er mer komplisert enn ved en utenbordsmotor og bør vanligvis utføres av en ekspert. Båten bør også heves ut av vannet, noe som kan kreve en kran. Den eksisterende akselinstallasjonen kan vanligvis gjenbrukes. Innbordsmotoren monteres fast i skroget på båten.

Elektrisk innbordsmotor

Elektrisk baugmotor

En bugmotor ligner i oppbygging veldig sterkt på en utenbordsmotor, men kjennetegnes av lav vekt. Den monteres imidlertid på bugen og «drar» dermed båten. Betjeningen kan skje via en styrepinne eller takket være fjernkontroll med hånd- eller fotbetjening.

Elektrisk baugmotor

Fordeler og ulemper med baugmotorer

Baugmotorer installeres i baugen av båten og trekker båten som den eneste av de forskjellige motortypene. Dette gir bedre manøvrerbarhet. Baugmotorer brukes ofte til fiske, da begge hender er frie takket være en pedalstyring. På grunn av lavere skyvekraft anbefales ikke baugmotorer for en tyngre båt.

Interessant for fiskere med en båt med elektrisk drift

Det finnes delvis autopiloter for å følge ruter eller en GPS-spotlock, der baugmotoren automatisk holder båten på samme sted. For fiskere kan en integrert sonar sender kobles til et ekkolodd. Også automatisk senking og heving av motoren med et knappetrykk er mulig.

Hvordan installeres en baugmotor?

Monteringen skjer direkte på båten eller på en monteringsplate som er festet til båten. En monteringsplate har den fordelen at du raskt kan montere og demontere motoren. Hvis du ikke ønsker å beholde motoren permanent på båten, er dette veldig fornuftig. Monteringen er ikke tidkrevende og kan enkelt gjøres selv.


Når du anskaffer en baugmotor, bør du absolutt være oppmerksom på riktig aksellengde! I vår artikkel finner du den passende {%ckz2i50q400153q67oim13n4h___aksellengden til din baugmotor%}.

Elektrisk podmotor / flensmotor

Drivverket består av et kompakt og vanntett hus, der motoren er integrert. Det festes på undersiden av båten og er ikke roterbart. Betjeningen skjer via fjernkontroll for gass, og styringen overtas av et ror som er festet på akterspeilet av båten. En podmotor styres med ratt og styreelektronikk, samt batteri som befinner seg i båten.


En flansjmotor trenger svært lite plass i båtens indre, da motoren er helt plassert i podhuset og ingen motorkomponenter stikker inn i båtens indre. Flansjmotorer finner du ofte på seilbåter. En ulempe kan være den muligens begrensede manøvrerbarheten, da motoren ikke er direkte roterbar.

Hvordan monteres en flensmotor?

Monteringen bør utføres av en fagperson på land, før båten heves ut av vannet. Arbeidet er mindre omfattende enn ved en saildrive, da det kun kreves noen mindre hull for feste til skroget og et større for ledningsgjennomføringen. Eksisterende hull og sokler kan ofte gjenbrukes. Spesielt viktig er god tetting av hullene i skroget.

Elektrisk Saildrive

En saildrive er lik en podmotor, motorens komponenter stikker inn i båten sammenlignet med flensmotoren. Det finnes også roterbare versjoner, men standarden er en fast motor som styres med et ror. Basen er laminert til båtens skrog, og eksisterende baser kan vanligvis gjenbrukes ved anskaffelse av en elektrisk saildrive.

Betjeningen skjer via fjernkontroll. Rotasjonsbare Saildrives kan variere både i størrelsen på den maksimale rotasjonsvinkelen, samt i den mekaniske eller elektriske styringen. Saildrive-motorer er spesielt populære på seilbåter. Monteringen er sammenlignbar med en podmotor.

Elektrisk undervannsmotor

En undervannsmotor (rørmotor) består også av et vanntett hus med integrert motor. Motoren henger i det roterbare henegattrohr og går gjennom båtens skrog. Oppbyggingen ligner en flensmotor, men podden er roterbar, noe som gir bedre manøvrerbarhet. Ved installasjon er det ingen forskjeller sammenlignet med saildrives.


Som du ser, kan du også med en elektromotor kjøre raskere enn politiet tillater. For lengre båtturer anbefales imidlertid en moderat hastighet. I tillegg gjelder selvfølgelig også hastighetskravene på vannene, som vi selvsagt anbefaler å overholde.

Din båt. Vår drivkraft.

Vi støtter båteiere med temaet e-mobilitet på vannet. Har du flere spørsmål om elektriske båtmotorer? Send oss en e-post til mail@greenboatsolutions.de Vi svarer deg så raskt som mulig!



Merk: Vi bruker standardverdier for alle opplysninger og beregninger. Individuelle avvik er selvfølgelig mulig. Hver båt har forskjellige egenskaper, og derfor kan vi ikke garantere for opplysningene. Det kan hende at din båt trenger mer eller til og med mindre effekt enn anbefalt.

Dine fordeler med greenboatsolutions

enkelt.
Få færre klikk og spar mye tid og stress!
raskt.
Du vil motta et resultat innen 5 minutter.
sammenlignbar.

De sammenligner nesten 600 forskjellige E-motorer.

gjennomsiktig.

Du har mer enn 30 produsenter i oversikten.

contact image